30 Temmuz 2016 Cumartesi

YUNANSITAN - SELANIK (THESSALONIKI)

SELANIK (THESSALONIKI)

Kavala'dan sonra Selanik yollarina düsüyoruz... Kücük Izmir diye nam salan denizin hemen karsi kiyisindaki güzel sehir Selanik.. Bereketli topraklarinda onlarca devrimci yetistirmis bu sehirde buram buram Anadolu kokusu mu var ne? 

YUNANISTAN - KAVALA

KAVALA

Kavala'ya uzun ama bir o kadar da keyifli bir gece yolculugunun ardindan, gün dogarken variyoruz. Sabah kahvaltisini yol üzerindeki Anastasia cafede yapiyoruz. Tur otobüslerinin ugrak mekani Anastasia, sehirler arasi yollardaki dinlenme tehsislerini andiriyor. Türk/Yunan kahvaltisinin hemen ardindan yöreye özgü Kavala kurabiyesini tatmadan kesinlikle ayrilmiyoruz :) Kisi basi EUR 5 -8 civarinda bir hesap ödediniz mi karniniz doymus demektir!



Genel Bilgi

Kavala, göcmenlerin M.Ö. 6. yy'da Neopolis (Yenisehir) adiyla kurdugu bir Yunan sehri. Tam karsisinda Thasos adasini görebileceginiz bu kücük sehrin nüfusu 57 bin civarinda... Insanlarin temel gecim kaynaklari arasinda turizm sektörü önemli bir pay tutuyor.. Ha bir de mermer ocaklarinin islenmesini atlamayalim...

Kavala, Kibris Baris Harekati'nda en cok sehit veren Yunan sehri...Acilarini unutmamak icin neredeyse 2 adimda bir karsiniza cikan herhangi bir duvarin/binanin üzerine kan damlayan gözler veya kuzeyinden kan akan Kibris haritasi cizmisler. Bu sehirde her yer buram buram milliyetcilik ve nefret kokuyor sanki... "Istanbul'a bilmem kac kilometre var" tabelasinda bile Istanbul yerine Konstantinoupolis yazmak gibi mesela...



Kavala Denilince Akla Gelenler

Evetttt Kavala denilince kimleri düsünmeliyiz... Tabi ki de ezberci egitim sistemimizin hafizalarimiza kazidigi Kavalali Mehmet Ali Pasa ve Pargali Ibrahim ha bir de Tosun Pasa (Kemal Sunal'in filmini izlemeyen yoktur herhalde :))

Kavalali Mehmet Ali Pasa adindan da anlasilacagi üzere bu sehirde dogmus (bazi kaynaklara göre) Arnavut asilli bir zattir.. Osmanli'nin Ortadogu tarihini okurken adini bol bol duyacaginiz isyanci pasadir.. Oglu ise Kemal Sunal'in oynadigi Tosun Pasa filmindeki Ahmet Tosun Pasadir :)

Madem filimlerden girdik konuya öyle de devam edelim.. Tarih kitaplarindan hatirlamayanlarin bile Muhtesem Yüzyil dizisinden yakinen bildigi Pargali Ibrahim Pasa da Kavala'dan bahsederken deginilmesi gereken bir isimdir, zira sehrin dogusunda dimdik ayakta duran ve bir nevi sehrin simgesi haline gelmis su kemerleri Pargali tarafindan yapilmistir. Son olarak da Pargali tarafindan yapilan Ibrahim Pasa Camisi günümüzde Saint Nikolas Kilisesi olarak kullanilmaktadir.