28 Ocak 2017 Cumartesi

BOSNA HERSEK - MOSTAR

MOSTAR

Sevgili Blog, sana bu satirlari Hüseyin ile birlikte yaziyorum. Kendisi bana bu yazimda destek verecek... Evet Hüseyin nerden baslasak acaba? Her ne kadar gezide bulunmasa da genel kültür ve birikimiyle aradaki acigi kapatacakmis. :) Pocitel'den Mostar'a dogru yola cikiyoruz... Yolda kisa bir Besiktas hikayesi dinliyoruz: Anlatilanlara göre Besiktas ilk kuruldugunda rengi kirmizi beyazmis. Balkan Savasi sirasinda Besiktas'in 12 oyuncusu birden sehit düsünce takimin renkleri siyah beyaza dönüstürülüyor ve rivayete göre tüzükte de Balkanlar geri alinana kadar bu renklerin siyah beyaz kalacagi anlatiliyor. Ancak Hüseyin'in internet arastirmasina göre biraz uydurma bir hikayeymis bu... :) Neyse ben de zaten futbolla hic ilgilenmiyorum, ilgilenen varsa buyursun arastirsin! 



Biz kendi hikayemize dönelim... Neretva nehrini takip ederek olagan üstü bir dogal guzellik icerisinde yolumuza devam ediyoruz. Manzara o kadar nefes kesici ki sol tarafa bakinca sag tarafta kacirdiklarima üzülüyor; saga bakinca da sol'da göremediklerimin yasini tutuyorum resmen!



Aklimda o anlarin heyecani ile ilk hikayemi anlatmaya basliyorum. :) Josip Broz Tito 'nun hayatinda gectigimiz bu yollarin özel bir önemi var... Zira kendisi Monarsiye bas kaldirdigi sirada ilk ciddi sinavini tam da buralarda veriyor. Partizanlari (destekcileri) ile birlikte monarsiye isyan bayragi acinca "saray" da hic gecikmeden yakalama emri cikariyor. (Ne kadar tanidik hikayeler degil mi :) ) Tam da gectigimiz bu güzel yerlerde partizanlari ile birlikte monarsinin askerlerine karsi 3 gün boyunca direniyor. Tren yolunu patlatarak direnisteki ilk önemli basarisini kazaniyor :)



Genel Bilgi

Harika bir yolculugun ardindan Mostar'a variyoruz. Mostar Hüseyin'in deyimiyle Istanbul gibi iki yakali bir sehir... Neretva nehri sehri ikiye bölerken ünlü Mostar köprüsü de birlestiriyor... 

Mostar Bosna Hersek'te Hersek bölgesinin en büyük sehri olup Osmanli Imparatorlugunun Bosna'daki idari merkezi konumundaydi. Pre historik dönemlerde dahi yerlesim yeri olan bu güzel sehir simdiki adini Mostar köprüsünden aliyor. 

1468'de Osmanli idaresine gecen sehrin adi o zamanlar Köprühisarmis. Her osmanli sehri gibi ticaretin döndügü carsi ve yerlesim yerlerinin oldugu mahalle olmak üyere iki kisimdan olusuyormus. O zamanlar simdiki köprünün yerinde ahsaptan yapilmis baska bir köprü varmis... Sultan Sülayman'in emri ile 1566 yilinda Minar Sinan'in ögrencisi Mimar Hayreddin tarafindan 99 basamakli 28 metre boyunda, 20 metre yüksekliginde ve 4 metre eninde bu muhtesem köprü insaa ediliyor. Edilir edilmez de bu sehir bölgenin moda deyimle parlayan yildizi oluyor :) Mostar Köprüsü Osmanli'nin Balkanlarda geriye biraktigi en önemli mimari yapi olarak kitaplara ve bloglara geciyor...



Evliya Celebi'nin gökkusagina benzettigi ve "16 ülke gezdim hic bu kadar yüksek bir köprü görmedim" dedigi bu köprü ilginc gelenekleri de beraberinde getirmis. Söylenenlere göre evlenmek isteyen genc adamlar nisanlilarina kendilerini ispat etmek icin dügün öncesi köprüden Neretva nehrine atlarlarmis.. 

Köprünün hazin sonunu nasil yazsam diye düsünürken Hüseyin cok güzel bir benzetme buldu: "Müslüman ve Hristiyan bölgeleri birbirine baglayan köprü hosgörünün ve kültürel zenginligin simgesi; köprünün 1993 yilindaki Bosna - Hirvat savasinda yikilmasi ise hosgörünün ve cok uluslulugun reddedilmesinin simgesi." 2004 yilinda Türkiye'nin de büyük destegi ile orjinaline benzer bir sekilde tekrar insaa edilen Mostar köprüsü UNESCO'nun Dünya Mirasi Listesi'nde yer almaktadir. 

Kücüklügü, sadeligi, dogalligi ve en cok da tas evleri ile insani "emeklilikte de buralarda yasasam" diye düsündüren bu güzel sehri bol bol adimladiktan sonra güzel bir restaurantta köfte yiyoruz.



Ziyaretcisine Notlar

Nasil Bir Sehir: Hüseyin'e göre Yüzüklerin Efendisi filminnde elflerin yasadigi bir yere benziyor.. Bende söyle hissetim: Sanki Osmanli döneminde yasayan bir tüccarim ve atlar develer dolusu malimi diyar diyar tasiyorum.. O duraklardan birisi de Mostar... Pazarina gidip mallarimi birakmisim ve bir hana yerlesip 10 gün kalmaya karar vermisim. :) 

Ne Yenir Ne Icilir: Mostar köprüsünün karsisinda, tarihi sokaklarin arasinda Cevabozinica Koscela isimli bir restaurantta Cevapi (Bosnaklarin geleneksel köftesi) yedik ayran ictik. Balkanlarin tamaminda süt ürünlerini mutlaka ama mutlaka deneyin. Örnegin burdaki ayran süper süperdi. :) 

Para Mara: Convertable Marka (Yani amiyane tabirle Kayme :) ) para birimi kullanilmaktadir. Biz gittigimizde 1 euro 1,95 Kayme civarindaydi. Sehir yeme icme bakimindan oldukca ucuz. Dolu dolu bir porsiyon köfte ve ayrana 2,5 euro ödersiniz. 

Nereleri Görmek Lazim: Mostar'in yerel pazari, Mostar Köprüsü, Kuyumcular carsisi, Koska Mehmet Pasa Camii, Eski Hamam, Müslüm Bey Konagi.





Ezgi Karaca
07.07.2016

Lets Continue To Make Memories... :)