13 Ağustos 2016 Cumartesi

KARADAG (MONTENEGRO) - ULCINJ ve BUDVA

ULCINJ ve BUDVA 

Arnavutluk'un yilan kivrimlarini andiran yollarini takip ede ede aksam üzeri Karadag'daki ilk duragimiza olan Ulcinj'e, diger adiyla Ülgün'e variyoruz. Sadece gece hayatini görme firsati yakaladigimiz bu kücük sehirle ilgili arkadaslara söyleyebilecegim iki sey var: Sevgili kiz arkadaslar, erkek arkadaslarinizla, eslerinizle bir tatile cikmayi düsünüyorsaniz gelmeyin buraya.. Kötü hissedersiniz yani... Rakipler epey kuvvetli :) Tek teselliniz erkek arkadasinizin Slav kadinlarinin ilgilenecegi kadar yakisikli olmamasi olur bence :) Ha illa ki gelecekseniz topuklu ayakkabi getirin!!! Erkek arkadaslara da söylemeden gecemeyecegim tutturmusunuz Rusya, Ukrayna, zevksizsiniz ya da yeterince gezmeden karar veriyorsunuz :) Saka bir yana Ulcinj'in gece hayati müthis canli... Ben biraz Foca'ya benzettim ilk bakista.. Adriyatik sahili boyunca, cafeler agzina kadar bakimli güzel kadinlar ve yakisikli adamlarla dolu, her yerden müzik sesleri, kahkahalar yükseliyor... Sahilin hemen üstünde ise kocaman bir kale... Bu seyahatin en cok güldügüm ve eglendigim gecesi olmasi bakimindan da ayri bir yere sahip benim icin :) 






Gec yatmamiza ragmen sabahin köründe caki gibi ayaktayiz! Ilk duragimiz Budva'ya ve ardindan da Kotor'a gitmek üzere yola cikiyoruz.

Genel Bilgi

Öncelikle kisaca Karadag hakkinda bildiklerimizi paylasalim... Karadag yaklasik 600 bin nüfusu ile Balkanlar'in en kücük ülkelerinden. Eski Yuguoslavya'yi olusturan 6 Cumhuriyetten biri iken Yugoslavya'nin dagilmasiyla birlikte önce Sirbistan - Karadag adi ile federal bir yapida Sirbistan ile birlikte kaliyor sonra da bundan tam 10 yil önce (2006) bagimsizligini ilan ediyor. Galiba Türkiye pasaportu olanlarin vize almasina gerek bulunmuyor.



Gelelim Budva'ya... Budva Adriyatik sahillerinde ki en eski sehirlerden bir tanesi. Mitelojiye göre sehir 2500 yil önce Sur Krali Agenor'un oglu, Zeus'un gözdesi Europa'nin ise kardesi olan Kadmos tarafindan kurulmustur. Gercekte ise M. Ö. 4. yy'da kuruldugu tahmin edilmektedir.

Budva 20 bine bile ulasmayan nüfusuyla kücük bir sahil kasabasini andiriyor.. Sizi bilmem ama ben dag ile denizin bulustugu ve hatta mümkünse ayni kareye girebildigi her yerden cok hoslanirim. Budva'da bunlardan bir tanesi...Muhtemelen halkin gecim kaynagi da agirlikli olarak turizmdir. Zira hem denizi, sahilleri hem de sahil kenarindaki eski kalesi ile her yil binlerce turistin bu sehre akin ettigi dogrudur.



Kalenin de bulundugu tarihi bölgenin adi Stari Grad... Stari Grad 1979'daki depremin ardindan neredeyse yerle bir oluyor... Bunun üzerine kale tekrar restore ediliyor ancak restorasyon aslina uygun yapilmadigi icin kale Unesco korumasi altina alinmiyor.. Yine de insani alip yüzlerce yil önceye götürmeyi basarabiliyor... Kalenin icinde kaybola kaybola saatlerinizi gecirebilirsiniz.. Dar sokaklar, cafeler, butik magazalar sürekli burda kalma hissi uyandiriyor..



Budva Denilince Akla Gelenler

Epey arastirdim Budva denilince aklimiza kim gelmeli diye.. Arastirmalarim sonucsuz kaldi, öyle kaydadeger bir isim bulamadim ancak son duragimizda anladim ki Budva denince insanin aklina artik Holywood starlari geliyor. Nasıl mi? Sveti Stefan adasi diye bir ada var.. Karaya oldukca yakin ama öyle caninizin istedigi gibi elinizi kolunuzu sallayarak girebileceginiz bir ada degil burasi... Zira tamamen Ortacag sehirlerini andiran bu ada 1960'lardan beri ünlülerin ugrak yeri... Kimler kalmamis ki? Kirk Douglas, Sofia Loren, Carlo Bruni, Marylin Monreo, Taylor Liz vs. 90'li yillarda siyasi durum yüzünden gözden düsmüs ancak Karadag'in bagimsizligini müteakkip Aman Resorts grubuna uzun bir süreligine kiraya verilmis.. Grup adayi restore etmis ve tekrar kullanima acmis.. Kullanima acmis dediysek öyle senin benim gibi siradan halka degil.. Sadece zenginlere de degil (En dandik odanin geceligi 1500 USD mis sanirim :)) hem zenginlere hem de referansi kuvvetli olanlara acmis... Yani parasi neyse verelim kalalim olmuyor bir de referansinin kuvvettli olmasi lazim! Efendime söyleyeyim bir Brad Pitt bir Angelina Jolie gibi tanidigin varsa gel buyur :) Neyse züürdün kaleminin bu kadar yoruldugu yeter, uzaktan cekilmis bir resim de okuyucuya yeter bence :)


Ziyaretcisine Notlar

Nasil Bir Sehir: Yaz tatilinde deniz kenarina gideyim, otelde yatayim, sezlongda uzanayim baska da birsey yapmayayim diyenlerdenseniz o zaman bence Bodrum'a gidip kazik yiyeceginize buraya gelin, hem degisik bir yer de görmüs olursunuz :) Ne gece hayati Bodrum'u aratir ne de Adriyatik Ege'yi :) Ayrica Türk sosyetesinden sikildiysaniz Avrupa sosyetesi verelim :) 

Ne Yenir Ne Icilir: Hamburger veya Balik. Kalenin ici kazik, disi ucuz..

Para Mara: AB üyesi olmamasina ragmen Euro kullaniliyor. Diger Balkan ülkelerine göre pahali ancak Avrupa ve Türkiye'ye göre daha ucuz...10 Euroya bir ögün cikar

Nereleri Görmek Lazim: Eski sehir, Kale, gece hayati :)



06.07.2016
Ezgi Karaca

Lets continue to make memories...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder