7 Ağustos 2016 Pazar

MAKEDONYA - KALKANDELEN (TETOVA)

KALKANDELEN


Büyük Balkan turumuzun ikinci gününde Matka Kanyonundan sonra Kalkandelen diger adiyla Tetova ikinci duragimiz... Ancak Kalkandelen'e varmadan önce tek seritli, dolambacli ve yokus yollarda kisa bir mola veriyoruz (Meknünte on Ctpaxa adli cafe) ...Yolda yöreye özgü ama bize de pek yabanci olmayan pisi, beyaz peynir ve ayran üclüsünü nefes almadan mideye indiriyoruz... (Genel anlamda Makedonya'da hayvancilik gelismis oldugu icin süt ve et ürünleri cok lezzetli, bir o kadar da ucuz)...



Genel Bilgi


Kalkandelen, Sar daglarinin eteklerinde, Pena nehrininse yani basinda, Arnavut nüfusunun agirlikta oldugu, Makedonya'nin Üsküp ve Manastir'dan sonra 3. büyük sehri. Büyük dedigime bakmayin nüfusu 100 bin bile degil :) Adini Osmanli askerlerinin kalkanlarindan aldigi söyleniyor.

M.Ö 168 yilinda Roma Imparatorlugunun topraklarina katilan Tetova'da malesef cok fazla Roma dönemi eseri göremedik... 1452 yilinda Osmanli himayesine katilan sehire Osmanli eserleri damgasini vurmus diyebiliriz. Osmanli'dan sonra bir süre onun bunun himayesinde ardindan da sirasiyla Yugoslavya Kralligi (1918-1943), ve Sosyalist Yugoslavya Cumhuriyeti (1943-1991) ve Makedonya cumhuriyeti sinirlari icerisinde kalmistir. 



Tetova Denilince Akla Gelenler


Kalkandelen'de mutlaka görülmesi gereken eserlerden birisi Alaca camidir. Adini nerden aliyor acaba diye düsünmemize hiiicc gerek yok cünkü camiyi görür görmez anlayacaksiniz :)

Anlatilanlara göre, Alaca Cami Tetova'li iki kiz kardesten birisinin ölümcül bir hastaliga yakalanmasi üzerine yaptirmaya karar verdigi bir cami. Kiz kardesinin bu kararina katilan diger kiz kardeste tüm ceyiz parasini caminin yapina harcamis.. Kadin elinin degdigi belli olan caminin hem disi hem de ici cok güzel rengarek desenlerle bezenmis, minicik ve tertemiz...




Kalkandelen denilince akla gelen en önemli isimlerden bir tanesi de Sersem Ali Baba veya Server Ali Baba... Kendisi, Haci Bektas Veli'nin ögrencilerinden birisi ve Kanuni Sultan Süleyman'in ilk esi Mahidevran Sultanin da agabeyi... 1532 yilinda Tetova'ya gelen bu bektasi babasi Harabati Baba Tekkesini kurar... (Ancak Harabati Baba Tekkesi ismini Sersem Ali Babadan sonra gelen dededen alir) Sersem lakabinin ise ilginc bir hikayesi vardir. Rivayete göre Kalkandelen'e gelmeden önce Osmanlinin en yüksek makamlarindan birisi olan Vezirlik makamini, gördügü bir rüyadan etkileneren birakip dervis olmak ister. Bu istegini Kanuni ile paylasinca Kanuni kendisine "Sen sersem misin? Vezirlik birakilirda Dervis mi olunur?" der kendisi ise "Arzum budur birakin bana Sersem Ali desinler" diye cevap verir.. Mahidevran Sultanin ise saraydan sürüldükten sonra agabeyinin yaninda bu Tekke'de yasadigi söylenir..





Sevgili blog, Harabati Baba tekkesinde hayatimin en ilginc tecrübelerinden birisini yasadim... Ilk defa bir Dervis ile Imamin cok derin bir sohbetine sahitlik ettim... Dervis Abdülmüttalip Harabati Baba Tekkesinde yasiyor, emekli imam Ahmet Dede Toprak ise turumuz katilimcilarindan bir tanesi.. Evet bir dervis ile bir imam kardesligi, dostlugu, barisi öven bilgelik dolu bir sohbete koyuldular biz de kafamizdaki keskelerle nefes almadan onlari dinledik.. Keske dünyadaki tüm din adamlari onlar gibi olabilseydi.. Dinler bölücü, ayristirici degil de kucaklayici, kapsayici ve hosgörülü olabilseydi...O zaman binlerce yildir süren bu savaslarin sebebi de ortadan kalkacakti muhtemelen... Keskelerle Dergah'tan ayriliyoruz ve ben de bu yaziya iki güzel insanla anilarimi sonsuzlastirdigim bir resimle son veriyorum...





04.07.2016
Ezgi Karaca

Lets continue to make memories

3 yorum:

  1. Blogunuzu ailecek ilgiyle takip ediyoruz emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Cok tesekkür ederim...Bu güzel yorumunuz cok mutlu etti beni!

    YanıtlaSil
  3. blog guzel, amma siralama biraz karisik. Uskup matka dan sonra СТРАЖА = МЕКИЦИТЕ НА СТРАЖА gelmez. Uskup> Tetova> Gostivar (bunlar vardar ovasinin son 3 sehiri ve Gostivarda Vardar nehrinin kaynagi dir). Nehrin kaynagi daglarin eteklerinde dir ve ordan Kircova yoluna giderken arada СТРАЖА = МЕКИЦИТЕ НА СТРАЖА vardir. Kircovadan sonra >Ohri>Struga ve Arnavutluga cikis vardir.
    Istirham ederim, ulkemi anlatirken dikkatli ve arastirdiktan sonra anlatin. Umarim yazida duzeltme yaparsiniz, Selam ve saygilarla Tetovali arnavut Sulejman.

    YanıtlaSil